Is chiazaad echt gezond?
Chiazaad is een klein, zwart zaadje. Het is afkomstig van de Mexicaanse chiaplant. Het wordt gezien als superfood omdat het veel bouwstoffen bevat die we iedere dag nodig hebben. Het heeft een goede werking op je bloedsuikerspiegel en darmen.
Waar komt chiazaad vandaan
De chiaplant is familie van de muntplant en groeide oorspronkelijk in Mexico. Uit de bloemen van deze plant komen kleine zwarte zaadjes. Na vijf maanden zijn de zaadjes volgroeid en bevatten ze hun volledige voedingswaarde.
Eeuwen geleden wisten ze al dat chiazaad gezond is. De Maya’s en Azteken gebruikten deze plant duizenden jaren geleden als voedsel en medicijn. Als de krijgers op pad gingen namen ze de chiazaadjes mee. Dit gaf ze onderweg een energieboost en het vergrootte het uithoudingsvermogen.
Waarom chiazaad gezond is
Chiazaad zit boordevol gezonde voedingsstoffen zoals calcium, eiwitten, vitamine B1 en B2, vezels, eiwitten, magnesium en omega 3-vetzuren. Door het chiazaad fijn te malen komen deze voedingsstoffen vrij. Ongemalen zijn de vezels erg goed voor je darmen.
Vezels in chiazaad
Wat chiazaad gezond maakt zijn onder andere de vezels. Vezels zorgen ervoor dat het vocht wordt vastgehouden in de darmen. Vezels helpen je darmen om je eten goed te verteren. Dit is belangrijk voor een soepele en regelmatige stoelgang.
De vezels zorgen er ook voor dat je een verzadigd gevoel hebt na het eten. Het neemt tot wel veertien keer zijn gewicht aan vocht op. Je zult daardoor minder snel naar iets zoets pakken. Het helpt dus ook als je wilt afvallen.
In plaats van vette vis
Omega 3-vetzuren zit in vette vis, zoals paling, zalm en makreel. Deze vetzuren beschermen je tegen hart en vaatziekte. Voor mensen die niet van vette vis houden is chiazaad gezond omdat er een hoge concentratie omega 3-vetzuren in zit.
Goed voor je spieren
De eiwitten die in chiazaad zitten zijn goede bouwstoffen voor je weefsels en spieren. De basis van al je lichaamsweefsels zijn eiwitten. Ze worden gebruikt om te groeien, te herstellen en om je cellen aan te vullen.
Bloedsuikerspiegel stabiel
In chiazaad zitten veel vezels. Deze vezels houden veel vocht vast. Je kunt de zaadjes oplossen in wat water en als je dit tien minuten laat staan, krijg je een geleiachtig geheel.
Deze substantie zorgt ervoor dat er vertraging komt in het omzetten van koolhydraten in glucose. Hierdoor heb je minder pieken in je bloedsuikerspiegel. Dit heeft tot gevolg dat Je lichaam minder insuline hoeft aan te maken.
Calcium en je botten
Calcium is nodig om sterke botten te houden en te krijgen. Voor het goed functioneren van je spieren heb je ook calcium nodig en het helpt je zenuwen door het geleiden van prikkels. Calcium haal je uit boter, kaas, melk, groente, zaden en noten.
We hebben in vergelijking met andere voedingsstoffen veel nodig van calcium, zeker als je wat ouder wordt. Omdat het in chiazaad ook aanwezig is, is dit een goede aanvulling op je dagelijkse voeding.
Chaizaad verwerken
Chiazaad heeft van zichzelf weinig smaak. Hierdoor kun je het goed verwerken in je smoothie of vruchtendrank. Je kunt het ook door je soep, saus of salade mengen.